Damaskus ståls oprindelse
Ud fra hvad vi ved, er Damaskus stål for første gang blevet skrevet om 300 år før jesu fødsel, i Indien. Senere er der fundet skrifter og fundet levn fra byen ‘Damascus’, hvor der er skrevet om skabelsen af fantastiske våben/sværd, med specielle ‘bølgede udseende’ lavet af et specielt slags ‘Wootz-stål’, som i dag ikke længere bruges. Selvom det er umuligt at bevise, er den førende teori, at det stammer fra Syrien - mere præcist - handelsbyen Damaskus. Dette understøttes af flere fundne skrifter af lærde Al-Kindi og Al-Biruni, der omtaler knivene fra Damascus som ‘Damascene’ og ‘Damasqui.’
Japanske knive af 67 lag damaskus stål
I dag benytter man langt stærkere råvarer end Wootz-stål, og teknikken drejer sig omkring, at knivene smedes sammen af mange lag af tungt og stærkt jern, hvilket giver den styrke, og samtidigt fleksibilitet, som gør det nemmere at navigere knivene gennem alt, der skal skæres. Vores knive, er eksempelvis smedet af 67 lag damaskus stål.
Denne metode skaber også det blankede look, hvilket gøres endnu mere tydeligt, ved først at pudse kniven, og efterfølgende hælde syre over kniven. Dette skader ikke kniven, men sørger for, at du har en kniv, der beholder sit velkendte design og styrke.
Da knives ‘skarphed’ også er skabt af lag, kan du forvente, at din Damaskus kniv vil være skarp i længere tid, end du vil se fra andre typer knive.
Vedligeholdelse af damaskus stål knive
Det kræver ikke specielle teknikker at slibe damaskus stål knive. Dog er den mest anbefalede metode at benytte vådsten/slibesten. Dette kan du læse mere om her: